Egipat

De Luxe kompletno putovanje

Odredište
Egipat
Gradovi
Zagreb - Kairo - Aswan - Edfu - Karnak
Termin
04.06. - 13.06. 2021.
22.10. - 31.10. 2021.
Trajanje
10 dana
Prijevoz
Avion , Brod
Cijena
10.880,00 kn

Plan putovanja: Egipat

1. dan: Zagreb – Hurghada

Put u Egipat započinjemo sastankom putnika u zračnoj luci Zagreb u 7.00h. Upoznavanje s vodičem naše agencije, te prijava za let TK1054 za Istanbul, predaja prtljage, sigurnosne i granične kontrole. Polet zrakoplova u 09.10h, dolazak u Istanbul u 13.15h. Nastavak leta za Hurghadu TK1429, na Turkish Airlines. Polet zrakoplova u 21.00h, a dolazak u Hurghadu u 22.55h. Po dolasku u Hurghadu odlazimo u hotel, visokih 5*. Kasna večera. Noćenje.

2. dan: Hurghada – Luxor – Karnak

Doručak, odjava iz hotela. Slijedi vožnja do Luxora, cca 4 sata. Ovo je vrlo interesantno vožnja budući da smo cijelo vrijeme u pustinji, za mnoge je ovo prvi susret s pustinjom. Uostalom, tu i počinje velika Sahara. Po dolasku u Luxor odlazimo u posjet hramovima Karnak, najvećem skupu hramova u starom Egiptu. Ovo je odličan uvod u naše upoznavanje s Egiptom. Karnak je u prošlosti bio središte vjerskog života Egipta, te je svaki faraon ovdje ostavio svoj trag u vidu neke građevine. Šetajući se kroz šumu stupova, s odlično očuvanim bojama i nakon 3500 godina, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nakon posjete Karnaku odlazimo na brod, visokih 5* koji će biti naš dom sljedeća 4 dana, smještaj u kabine. Večera. Noćenje.

3. dan: krstarenje Nilom – Teba

Nakon doručka idemo u posjet drevnoj, legendarnoj Tebi, na zapadnoj obali rijeke Nil. Posjetit ćemo dolinu kraljeva, gdje su pokopani najveći egipatski faraoni u tajnosti i ući ćemo u 3 groba. Nikoga ne ostavlja ravnodušnim arhitektura, umjetnost, te iznad svega nivo očuvanosti faraonskih grobova. Nakon posjete grobnicama egipatskih faraona, odlazimo na jednu od najpoznatijih egipatskih kulisa – hram kraljice Hačepsut, najmoćnije vladarice starog svijeta. Memnonovi kolosi su također jedna od izuzetno poznatih slika u Egiptu, te ćemo ih i mi posjetiti. Povratak na brod. Večera. Noćenje.

4. dan: krstarenje Nilom – Esna

Današnji dan je posvećen krstarenju Nilom, nezaboravni, čarobni pejzaži pratit će nas danas cijeli dan. Osim toga, danas prelazimo i ustavu Esna. Interesantno je promatrati kako brod ulazi u ustavu, te se spušta na niži nivo rijeke Nil. Osim toga, ako preko dana budemo na ustavi, dočekat će nas prodavači svega i svačega u svojim brodicama, te nam dobacivati svoje proizvode na brod. Uistinu interesantan način trgovanja. Cjelodnevno krstarenje Nilom na bazi punog pansiona, doručak, ručak i večera na bodru. Noćenje

5. dan: Krstarenje Nilom – Edfu – Kom Ombo

Peti dan putovanja po Egiptu započinjemo doručkom na brodu, te slijedi plovidba prema hramu Kom Ombo. Posjetit ćemo hram Kom Ombo, kao i muzej krokodila. Slijedi ručak na brodu, te plovidba prema Edfu. Po dolasku u Edfu, odlazimo u posjet najbolje očuvanom egipatskom hramu, posvećenom bogu Horusu. U hram Edfu odlazimo kočijama. Na polasku i na povratku moći ćemo uživati u tipičnoj atmosferi jednog egipatskog grada, uključujući i naravno suk (tržnicu). Povratak na brod, te plovidba prema gradu Aswan. Za vrijeme plovidbe, imat ćemo tematsku večeru (egipatska večera), kao i galabiya (tradicionalna egipatska odjeća). Party. Noćenje.

6. dan: Aswan – noćna vožnja vlakom

Doručak na brodu. Po odjavi s krstarenja u Aswanu, počinje naše upoznavanju s drevnom Nubijom. Po dolasku u Aswan, obilazimo veliku asuansku branu, tadašnje čudo gradnje. Nastavljamo prema jednom od "spašenih" hramova starog Egipta - hram Philea. Hram božice Izide ostavlja bez daha. Slijedi fakultativna vožnja po Nilu u tradicionalnim brodicama koji se zovu felucca. Ova vožnja je nezaboravan spoj Nila i Sahare. Navečer odlazimo na željeznički kolodvor, slijedi ukrcaj na vlak, te smještaj u kabine. Noćna vožnja vlakom do Kaira, uz večeru i ujutro doručak.


7. dan: Kairo – plato Gize - Sakarija

Sedmi dan putovanja u Egipat započinjemo doručkom a potom slijedi posjet piramidama na platou Gize. Otkriti ćemo piramide Gize, Keopsova, Kefrenova i Mikerinosova i veliku sfingu na ovoj turi. Počet ćemo s velikom Keopsovom piramidom i malom piramidom njegove majke, Heteferes. Zatim odlazimo na vidikovac s kojeg ćemo izbliza gledati piramide, od tu pucaju najljepši pogledi za fotografiranje piramida. Vozit ćemo se prema poznatoj velikoj sfingi, te hramu faraona Kefrena. Put po Egiptu nastavljamo u Sakariji, gdje se nalazi prva kraljevska nekropola egipatskih faraona. Posjetit ćemo stepenastu piramidu faraona Džosera, poznata ujedno i kao prva piramida, a osim toga u blizini se nalaze i grobnice visokih dužnosnika egipatskog kraljevstva. Odlazak u hotel, večera i noćenje.

8. dan: Kairo

Nakon doručka odlazimo u otkrivanje Kaira. Ovaj nezaboravni dan započet ćemo s posjetom egipatskom muzeju, koji se nalazi u samom srcu glavnog egipatskog grada. U ovom jedinstvenom muzeju se nalazi preko 150.000 umjetnina koje pokrivaju sve aspekte drevne egipatske civilizacije na jednom mjestu. Uživat ćemo u organiziranom obilasku, vrhunac kojeg će biti upravo posjet blagu faraona dječaka – Tutankamuna, kojeg je 1922.godine u dolini kraljeva otkrio Howard Carter. Nakon egipatskog muzeja odlazimo u Saladinovu Citadelu iz 12. stoljeća, s vrlo bogatom i jedinstvenom prošlošću. Vrhunac posjeta Citadeli je svakako alabasterna džamija Muhameda Ali Paše, utemeljitelja modernog Egipta. Pogledi koji se pružaju s Citadele ostavljaju bez daha.  Šlag na kraju, nijedan posjet Egiptu nije potpun bez posjete poznatoj tržnici Khan al Khalili, uz obavezno cjenkanje. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

9. dan: Kairo – Istanbul

Slijedi doručak, te odlazak u zračnu luku Kairo. Presjedamo opet u Istanbulu.

10. dan: Istanbul – Zagreb

Dolazak u Zagreb letom Turkish Airlines TK1053 u 8.15h.


Dodatne informacije

Putno osiguranje

Putnička agencija Magellan preporuča i nudi paket putnog osiguranja koje uključuje međunarodno zdravstveno osiguranje, osiguranje od otkaza, te osiguranje prtljage. Napominjemo da se osiguranje od otkaza putovanja mora ugovoriti najkasnije 72h od sklapanja ugovora za putovanje.

Molimo kontaktirati agenciju za cijene i detaljne informacije o paketima putnog osiguranja.

Fakultativno

Prijave prilikom rezervacije, plaćanje na licu mjesta:

Izlet u Nubijsko selo brodovima i devama: 35 eur

Sound and Light show u Gizi: 60 eur

Granične i vizne formalnosti

Potrebna važeća putovnica.

Viza je potrebna. Ishodi se na licu mjesta, po dolasku u zračnu luku Kairo. Cijena vize je 25USD, a putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, www.mvp.hr . Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji.

Važne informacije

Minimalan broj putnika: 15

Rok prijave: Do 7 dana prije puta

Završno pismo dostavljamo e-mailom 48 sati prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom mjestu polaska i vremenu polaska, kontakt i ime pratitelja putovanja, ime hotela i sl.)

Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta. 

Fakultativni izleti će se održati ukoliko se skupi dovoljan broj zainteresiranih

Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa

Agencija putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja

Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda programa

Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću

Uvjeti otkaza putovanja su prema općim uvjetima agencije za otkaz putovanja

Kategorizacija smještajnih jedinica je lokalna i nisu nužno na istom nivou kao u Hrvatskoj, međutim hoteli koje smo za Vas predvidjeli na ovom putovanju su uistinu vrhunski.

⦁    Hotel Kairo: Ramses Hilton 5*

⦁    Brod na krstarenju – Smještaj u kabine na brodu: sve kabine su vanjske, raspoređene na 3 ili 4 nivoa, od koji je najniži nivo s prozorom ali bez mogućnosti otvaranja prozora, no sve su kabine isto uređene i istog, vrlo visokog nivoa usluge. Brod raspoređuje automatski goste po nivoima i kabina, te agencija nema utjecaja na to;

⦁    Noćni vlak Aswan – Kairo je jedno prelijepo iskustvo, međutim radi ograničenog prostora može izazvati negodovanja. I prije i poslije vožnje vlakom imamo dobavljače visokih kategorija, te bude malo teže prihvatiti skromniji i tjesniji smještaj u kupeima vlaka. Napominjemo da za svoje klijente osiguravamo vagone prve klase, no ipak, ograničenja se ne mogu izbjeći (u kupeima su uvijek dva kreveta, i to na kat, a WC je na dnu vagona, te nema mogućnosti tuširanja). No napominjemo da je iskustvo noćnog vlaka u Egiptu nešto nezaboravno.


Često postavljena pitanja vezana uz aktualnu pandemiju

Rezervacija BEZ finacijskih rizika – COVID 19!

Za sve Vaše nove rezervacije za putovanja u organizaciji agencije Magellan moguća je besplatna promjena termina putovanja i promjena destinacije prije putovanja u slučaju nepredvidivih situacija izazvanih COVID -19 pandemijom. Vrijede slijedeća pravila:

Ukoliko je došlo do promjena u regulaciji prelaska granice u zemlju u koju putujete, uvođenjem samoizolacije ili obaveznih testiranja putovanje se može zamijeniti ili otkazati unutar 3 dana od datuma polaska.

Ukoliko nisu nastupile promjene važne za realizaciju putovanja, destinacija i termin se također mogu zamijeniti bez naknade, ali do 30 dana prije putovanja.

U slučaju da putovanje ne bude moguće realizirati zbog objektivnih okolnosti, vraćamo novac u potpunosti. Za sve ostale okolnosti vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Magellan.

Ako za putovanje piše da je garantirano, ide li se bez obzira na COVID situaciju?

Pojedini polazak se garantira kada to putovanje uplati određen broj putnika. Ukoliko postoje opravdani razlozi tj. nepovoljna           epidemiološka situacija na destinaciji putovanje se može odgoditi tj. prebaciti na drugi datum a putnicima se vraća      kompletan iznos ukoliko im alternativni datum polaska ne odgovara.            

Koje su epidemiološke mjere poduzete vezano za autobusna putovanja?

Sukladno preporukama HZJZ, molimo Vas da na putovanje ponesete maske te da ih nosite na licu za vrijeme vožnje. Na ulazu u   autobus, potrebno je dezinficirati ruke. Agencija će osigurati potrebne dezinficijense za ruke. Putnici koji su uplatili   jednokrevetnu sobu će imati prazno sjedalo na raspolaganju, u slučaju trokrevetne sobe osigurava se također jedno prazno sjedalo. U slučaju potrebe za dodatnom izolacijom putnici se mogu smjestiti na sjedala u zadnja 2 reda koja neće biti u prodaji.


Cijene i uvjeti

U cijenu je uključeno

Povratna zrakoplovna karta na relaciji Zagreb – Hurghada i Kairo – Zagreb (Turkish Airlines, presjedanje u Istanbulu) uz dozvoljenu prtljagu do 23kg.

1 noćenje u noćnom vlaku (prva klasa), na relaciji Aswan – Kairo, s večerom i doručkom; 2 noćenja u Kairu u hotelu 5* na bazi polupansiona (doručak i večera), 1 noćenje u Hurghadi u hotelu 5* na bazi polupansiona (doručak i večera), 4 noćenja na krstarenju Nilom na brodu 5* na bazi punog pansiona (doručak, ručak, večera),

Prijevoz na svim destinacijama autobusom visoke turističke klase, sve ulaznice predviđene programom, pratitelja putovanja iz Hrvatske, lokalnog vodiča/egiptologa na engleskom, osiguranje od profesionalne odgovornosti, jamčevina za turističke paket aranžmane.

U cijenu nije uključeno

Viza za Egipat (25 USD), osobni troškovi, napojnice za lokalne davatelje usluga. 

Načini plaćanja

Prilikom prijave potrebno je uplatiti 30% aranžmana. Ostatak se treba uplatiti 30 dana prije početka putovanja. Između početnih 30% i 30 dana prije početka putovanja možete uplaćivati shodno svojim željama i mogućnostima.

Mogućnost plaćanja svim većim kreditnim karticama na rate, molimo kontaktirajte agenciju za detaljnije informacije.

Cijene objavljene na web stranici agencije su cijene izražene sa obračunatim popustom od 5% za jednokratno plaćanje.

Za sva obročna plaćanja od 2-12 rata agencija obračunava manipulativne troškove u iznosu od 5%

Informativne cijene dodatnih ulaznica

U dolini kraljeva obilazimo 3 faraonske grobnice, no za grobnicu faraona Tutankamona se treba kupiti neovisna ulaznica

Ulaz u Keopsovu piramidu 22 USD

Ulaz u Kefrenovu ili Mikerinosovu piramidu 6 USD

U egipatskom muzeju se može ući u kraljevsku dvoranu mumija 11 USD

Solarni muzej plovila u Gizi 6 USD

Snimanje kamerama (to se ne odnosi na fotografiranje): u dolini kraljeva cca 17 USD, u muzejima cca 3 USD

Nadoplata za jednokrevetnu sobu

2300kn (za jednokrevetnu sobu u hotelu, kabinu u brodu i kupe u vlaku)

Popusti

Dijete do 12 godina na pomoćnom ležaju 

Odrasla osoba na pomoćnom ležaju - nema popusta

FAQ

Praktično o putovanju u Egipat

Novac: službene valuta u Egiptu je egipatska funta, EGP. 1 EGP = cca 0.4 HRK, ili 10 EGP = cca 4 HRK

100 EGP = cca 5 EUR, ili 1 EUR = cca 20 EGP

100 EGP = cca 5.5 USD, ili 1 USD = cca 18 EGP

Postoji i niža jedinica od funte – piastra. Međutim, piastru je postalo nemoguće vidjeti, pa je nećemo niti pokušavati pretvoriti u EUR ili HRK. Ali barem sad znamo da postoji i niža jedinica od EGP – piastra.

Što ćete ponijeti sa sobom, EUR ili USD? Euri se svugdje u Egiptu prihvaćaju, mada iz nekog razloga Egipčani jednostavno više vole USD, te im zato i prvo dođe za izraziti se u dolarima, kad započinjemo pričati o novcima. No, i sa eurima se sve postiže u Egiptu.

Voda: voda u Egiptu nije pitka. Potrebno je kupovati flaširanu vodu. Pritom, ako ne kupujete u dućanu, nego na ulici ili uličnim kioscima, trebate obratiti pozornost na čep, dali je boca uistinu tvornički začepljena. Lokalni „poduzetnici“ prodaju vodu iz slavine u boce koje izgledaju neupotrebljene. I kad već pričamo o vodi – led je voda! Navečer kad se opustite uz koktel, nemojte tražiti da vam stave led u koktel bez da ste provjerili da je led napravljen od vode iz boce, ili da je voda od koje je napravljen led prethodno bila prokuhana. Ne želimo želučane tegobe.

Za vrijeme putovanja u Egipat treba nam izuzetno puno vode, i uvijek, ali baš uvijek se mora imati bocu vodu sa sobom (i to velike). Temperature u Egiptu su velike, na kraju krajeva, tu u Kairu započinje veličanstvena Sahara!

Zdravlje u Egiptu: u principu kad se nešto nekom dogodi u Egiptu, to bude bolest putnika (Diarrhea, proljev). I zapravo više-manje svatko dobije dijareu, međutim obično bude neprimjetna pa putnik ni ne shvati da ju je dobio.

Nekad međutim zna biti intenzivna, i bolna, no brzo prolazna, u principu ne traje 2 dana. Ako vas tješi, dobra je stvar što ćete izgubiti 2 kg bez vježbanja u teretani. No šalu na stranu, ne želimo na putovanju u Egipat izgubiti dva dana u krevetu. Da biste izbjegli dijareu (pored vode koju smo već spomenuli) – ništa nećemo konzumirati što se ne može oguliti ili skuhati. Dakle, jabuku možete jesti jer se oguli, naranču također, ali salatu? – Ne!

Ako se već desi dijarea, crni ugljen svakako pomaže. I kako gubite puno tekućine za vrijeme dijaree, treba se konzumirati dosta tekućine.

Klima: u Egiptu gdje mi idemo, vlada subtropska, polupustinjska klima. Znači da su temperature izuzetno visoke, i zato biste svakako sa sobom trebali ponijeti kremu za sunčanje visokog faktora. Naime, osim što ćete trebati mazati ruke, lice i vrat – jedno popodne ćemo svakako imati vremena da se sunčamo na našem luksuznom brodu za vrijeme krstarenja Nilom. Kiše skoro pa i nema u Egiptu. Temperature su redovito iznad 30 stupnjeva, „feel like“ još viši, međutim kako je dosta suho, bude podnošljivo.

Kako se obući: kapa, sunčane naočale, lagana prozračna pamučna odjeća, te izuzetno udobna obuća.

Cipele bi trebale biti dosta udobne jer jako puno vremena provodimo u obilascima.

Odjeća bi trebala biti od prirodnih materijala, lagana. Uvijek predlažemo oblačiti se višeslojno za putovanja, no ovdje će vam vesta ili džemper trebati možda samo za avion.

Egipat je konzervativna zemlja i trebamo poštovati osjećaje lokalnog stanovništva. Dok su stanovnici u turističkim mjestima naviknuti na turiste i malo oskudnije odijevanje, u Kairu bismo ipak trebali obratiti pozornost na malo skromnije odijevanje.

Lijekovi: svatko bi trebao pripremiti za sebe svoju malu „apoteku“, koja bi svakako trebala sadržavati crni ugljen, tablete protiv bolova, flaster, i ono što vam i inače treba. I probiotik jako dobro dođe!

Pritom bi trebalo obratiti pozornost da ukoliko se radi o većoj količini lijekova, a pogotovu jakih, analgetika, i sl, trebali biste imati pismenu potvrdu svog liječnika. Tako nalaže imigracijski zakon u Egiptu, kao uostalom i u većini drugih zemalja.

Fotografiranje: kod fotografiranja moramo obratiti pozornost da se u principu flash ne smije koristiti nigdje. Također je vrlo strogo zabranjeno fotografirati vladine, a pogotovu vojne i policijske objekte, kao i njihovo ljudstvo, granične prijelaze, i slične objekte za koje nam i zdrav razum nalaže da nema potrebe da ih snimamo.

Spomenuli smo već da je Egipat dosta konzervativna zemlja, te shodno tome nije poželjno fotografirati ni ljude na ulici, a pogotovo ne žene. Ako ste osjetili da ste negdje s nekim prešli na malo viši nivo odnosa, tada je u redu slikati, ali svakako da pitate za dozvolu.

Cjenkanje: cjenkanje je integralni dio egipatske kulture u poslovanju. Od vas se očekuje da to prihvatite, i u principu bude izuzetno zabavno. Cijene koje vam se ponude na sukovima (arapske tržnice) su vrlo napuhane, i slobodno možete odmah tražiti 60% niže, a da se nađete na npr 40% nižoj cijeni od ponuđene? To autor piše samo okvirno, na vama je da se okušate. No ne bi bilo u redu tražiti 90% nižu cijenu. želimo kao odgovorni turisti podržavati lokalno stanovništvo, te zato želimo da trgovci zarade. Ipak je na tržnicama, sve trgovina na sitno.

Trgovci će vam ponuditi da uđete u njihov dućan, te vas ponuditi sa čajem, keksima i sl. Ne mislite valjda da je to samo zato jer ste im simpatični? Simpatični ste vi njima, to bez sumnje, ali nakon što ste sjeli malo s njima, proćaskali, popili sok, saznali o njihovoj obitelj, oni o vašoj, itd, ipak očekuju da nešto kupite.

Napojnice: napojnice su toliko urezane u svijest svih sudionika u turizmu u Egiptu, da nema uopće smisla zapadnjački način razmišljanja o napojnici. Dok je kod nas praksa da se da napojnica samo ako si zadovoljan uslugom, ovdje to ne vrijedi. Taj netko je se našao tu gdje je (kočija, brod, brodica, nosač prtljage, otvori vam vrata, i sl) i očekuje napojnicu. No, dok 10 EGP nama stvarno ne znači mnogo (4kn), tih 10 EGP zaista ide jako, jako daleko za jednog egipćanina, koji može kupiti za cijelu obitelj taj dan npr kruh i tome slično.

I da, trebati će vam puno sitnih apoena, te ih već kući pripremite. Ako ćete davati u stranoj valuti, tu će dolar doći praktičniji, jer su novčanice od 1 apoena. Kako su euri u kovanicama, nemojte se začuditi ako vas neki egipćanin pita ako mu možete promijeniti npr 10 kovanica eura, u novčanicu od 10 eur. I onda će je on moći zamijeniti u mjenjačnici. Upravo radi napojnica, kad nešto kupujemo u dućanu, volimo dati veću novčanicu pa da nam usitni, nego davati sitne apoene.

Mobiteli i internet: hrvatski mobiteli funkcioniraju bez ikakvog problema, no roaming nije povoljan. Raspitajte se kod svog operatera za pakete interneta i roaminga. Više-manje svi lokali u Egiptu imaju wi-fi.

Što kupiti tipičnog: kupovina u Egiptu je doživljaj za sebe, i svaki grad ima svoj suk (tržnica), a veći gradovi imaju i više sukova. Najpoznatiji suk u Egiptu je Khan al Khalili u Kairu, i tržnice će nam biti zasebna destinacija u programu putovanja. No osim toga, i Luksor i Aswan imaju vrlo atraktivne sukove, i imat ćemo dovoljno vremena za obilaziti ih. Svatko će kupiti neki tipični egipatski suvenir, bilo da se radi o poznatom kipiču kraljice Nefertari, papirusu, posmrtnoj maski faraona Tutankamona, ili što već. Međutim, Egipat je poznat po proizvodnji tkanina, te su pašmine, ženske marame, i sl. posvuda. Mi ćemo se potruditi odvesti vas u institut alabastera, parfema, papirusa i sl. tako da vidimo kako se proizvodi to što kupujemo. I naravno da ćemo onda imati priliku i kupovine.

Električna energija: Električni napon je 220V, isto kao i kod nas, te vam adapter ne treba

Stanovništvo: Egipćani su izrazito srdačni ljudi, i zaista se trude pokazati to gostoprimstvo. Pritom naravno govorimo o običnim Egipćanima koje susrećete po gradovima i selima. Međutim oni koji rade u turizmu nisu ništa manje srdačni, zapravo skoro pa da vas zavode dok pričaju s vama. Motiv je naravno jasan, dobiti što bolju napojnicu. Ali i kod jednih i kod drugih ćete se osjećati upravo polaskani sa srdačnošću i toplinom. Zaista nije neobično da vas stranac kojeg ste upoznali prije 10 minuta pozove kod sebe kući i cijeloj rodbini budete centar svijete. I trgovac će vas vrlo srdačno pozivati u svoj dućan na ćaskanje, ali, opet s drugačijim motivom.

Hrana: ful je sveprisutan u Egiptu, usitnjeni grah, začinjen na razne načine, i kao namaz se stavlja na aish (kruh u obliku male pite). Koshari se također nalazi posvuda – riža i sitno tijesto kao za juhu, opet, uz raznorazne začine i dodatke (iznenađujuće ukusno). Falafel, okruglice od slanutka sa dodacima. Shwarma, meso, najčešće janjetina koju u Grčkoj zovu gyros a u Turskoj kebab, ali svakako ukusan. Poznati grill u Egiptu – kofta, nalikuje našim ćevapima, samo su veće i – na ražnjiću. A babaganuš je namaz od patlidžana, opet sa raznim dodacima, koje se serviraju skoro uvijek kao „meze“.

Religija: Egipćani su generalno vrlo religiozni, sunitske denominacije Islama.

Sigurnost: bez obzira na medijske natpise, Egipat je sasvim siguran, i ništa manje siguran ili opasan od Pariza, Londona, New Yorka. Stanovništvo Egipta je svjesno koliko im je turizam važan, te se trude što bolje ugostiti svakog posjetitelja, i shodno tome paziti da se slika zemlje u svijetu ne narušava. Na sjeveru Sinaja je bilo prošlih godina sporadičnih i nepovezanih aktivnosti ekstremnijih elemenata društva, ali smo već naučili da bi se isto to moglo desiti bilo gdje u Europi, Americi itd. Ali to je bilo prošlih godina, a i Sinaj je daleko od utabanih turističkih staza Egipta. Ekstremniji elementi društva su na sebe bili privukli pozornost s nekoliko napada na egipatske Kopte (kršćani). Kako se međutim nikad ne zna, pomno pratimo naše ministarstvo vanjskih poslova, i slijedimo njihove upute. Osim generalne terorističke prijetnje mnogim zemljama na svijetu, Egipat je vrlo sigurna destinacija, gdje se pljačke, razbojstva, ubojstva i slično gotovo i ne događaju. Ovo je svakako povezano i sa islamskim učenjem, a Egipćani su poznati kao jako konzervativno društvo.

Galerija

Imate li pitanje?
Pošaljite upit
Rezerviraj svoje mjesto
Prijavi se za putovanje

Kontakt

Radnim danom
od 08:00 do 16:00 sati

Poštovani,
Zbog trenutne epidemiološke situacije i shodno preporukama, organizirali smo rad od kuće. Sve informacije možete dobiti pozivom na broj: +385 21 339 025 radnim danom (pon-pet) od 09-13h te putem mail adrese [email protected]

Imate li pitanje za nas?
Molimo unesite ime!
Molimo unesite važeću email adresu!
Molimo unesite poruku!
Opći podaci

OIB: 61505465280 | IBAN: HR0324070001100537264
OTP SWIFT: OTPVHR2X | ID kod: HR-AB-21-060354999