Turska Grand Tour

Avionom iz Zagreba

Odredište
Turska
Termin
17.06. - 26.06. 2021.
14.10. - 23.10. 2021.
Trajanje
10 dana
Cijena
10.900,00 kn

Kratki opis

Kompletno putovanje

Najkompletnije putovanje na tržištu! Na ovom putovanju ćemo posjetiti sve najatraktivnije i najvažnije turističke lokalitete Turske - Anadolija, Kapadocija, Pamukkale, Efes i Istanbul, uz naravno pregršt drugih mjesta i gradova. Uronit ćemo u potpunosti u srž turske duše, u srce carstva Osmanlija, susretat ćemo se sa tragovima Grka, Židova, Seldžuka, prvih kršćana, posjetiti Gospinu kuću, itd. Uistinu najkompletnije putovanje u Tursku!

Plan putovanja: Turska Grand Tour

1. dan: Zagreb – Istanbul - Gaziantep - Adiyaman

Putovanje u Tursku započinjemo sastankom putnika i vodiča u Međunarodnoj zračnoj luci Franjo Tuđman (Zagreb) 2 sata prije leta za Istanbul. Po dolasku u Istanbul prelazimo na domaći terminal gdje ćemo se sresti s našim lokalnim vodičem. Nastavak puta letom za Gaziantep na liniji TK2226 u 17:10 sati. Dolazak u Gaziantep u 18:45 sati, nakon čega slijedi prijevoz do našeg hotela u gradu Adiyaman. Večera i noćenje.

2. dan: Adiyaman – Nemrut - Adiyaman

Doručak. Idemo u razgledavanje grada Komagena i njegovog Muzeja Perre. Današnji Muzej Perre zapravo je sve što je ostalo od ovog drevnog grada kraljevstva Komagena. Danas je, osim ruševina iz Rimskog Carstva, glavna atrakcija prostrani kompleks grobova i grobnica urezanih u brda iznad drevnog naselja. Slijedi razgledavanje planine Nemrut (2106 m), 87 km od Adıyamana, koja je dio planinskog područja Bik smještenog iznad doline rijeke Eufrat. To je mjesto impresivnih skulptura i ruševina koje se nalaze oko grobnice Antioha I. Kolosalne glave Apolona, Zeusa, Herkula i Antioha I te nekoliko grčkih i perzijskih bogova okružuju strukturu. Kompleks uključuje i pećinsku cisternu i ruševine stubova. Večera i noćenje u hotelu.

3. dan: Adiyaman - Kayseri

Doručak u hotelu i polazak prema Kayseri, velikom industrijaliziranom gradu u središnjoj Anatoliji. Grad sadržava niz povijesnih spomenika, uključujući nekolicinu iz vremena Seldžuka. Poslijepodnevna šetanja kroz dvije povijesne gradske tržnice Bedesten i Vezir Hanı te razgledavanje spomenika Seldžuka i Osmanlija u centru grada. Citadela, velike džamije i medrese u Kayseri predstavljaju impozantnu tursku umjetnost Seldžuka. Grad Kayseri štiti planina Erciyes koja je poznati centar za planinarenje i alpinizam. Na zapadu grada nalaze se poznati vilini dimnjaci.

Posjetit ćemo armensku crkvu Surp Krikor Lusavoric iz 11. stoljeća, jedna od rijetkih armenskih crkava u Anatoliji. Njen interijer s kupolama, upotpunjen razrušenim freskama i tri pozlaćena oltara daje pogled na istaknutost nekada žive armenske zajednice u Kayseri. Posjet Muzeju civilizacije Seldžuka. Zatim odlazimo u gradsku tvrđavu Kayseri, čiji su monumentalni crno-bazaltni zidovi prvi put izgrađeni za vrijeme vladavine rimskog cara Gordijan III, a 300 godina kasnije obnovio ih je bizantski car Justinijan. Veličanstvena građevina koja se danas vidi uglavnom je djelo seldžučkog sultana Alaaddin Keykubata iz 13. stoljeća. Smještaj u hotel. Večera i noćenja.

4. dan: Kapadokija - Goreme - Kaymakli

Doručak. Poslije doručka cjelodnevni obilazak Kapadokije. Tijekom 2. i 3. stoljeća, zbog velikih progona iz Palestine, Kapadokija je postala utočište za Kršćane. U stoljećima koja su uslijedila Kršćani grade crkve, samostane i podzemne gradove. Tijekom vremena Kapadokija je postupno gubila svoju važnost u Anatoliji. Međutim, turistički procvat 1980-ih započeo je novo razdoblje, i sada je Kapadokija jedno od najpoznatijih i najpopularnijih odredišta u Turskoj. Kapadokija je puna geoloških neobičnih brežuljaka i visokih stijena vanzemaljske ljepote. Razgledavanje započinjemo s dolinom Golubova i Muzejom na otvorenom Göreme, smještenog u istoimenoj dolini. Muzej na otvorenom Göreme predstavlja izvrstan dokaz bizantskog života. Ova sjajna grupa bizantske umjetnosti kamenih crkvi, kapela i samostana spada pod UNESCO-vu svjetsku baštinu. Dolina Göreme poznata je po velikom broju ranokršćanskih pravoslavnih crkvi oslikanim freskama i isklesanih u mekim vulkanskim stijenama.

Slijedi obilazak doline Zelve, jedne od najljepših točaka u Kapadokiji. Zelve je smještena u uskoj dolini i u njoj se nalaze neke od najboljih primjeraka kuća i crkvi u stijenama. Obilazak impozantne Pašabag doline, potom posjet crkvi Djevice Marije. Selo Mustafapaşa (Sinasos), koje se nalazi 6 km južno od Urgupa, jedno je od najljepših sela u Kapadokiji. U prošlom vijeku to je bilo središte Kapadokije, a bogati Osmanlije su tu gradili svoje veličanstvene vile. Cijelo selo sastoji se od vila izgrađenih od četvrtastih kamenih blokova od sedre. Selo Mustafapaşa diči se i prekrasnim neoklasičnim pročeljima i klesanim kamenim kućama. Slijedi posjet utvrdi Uchisar. Utvrda Uçhisar je kroz povijest zbog svoje prirodne arhitekture služila kao utočište. Unutrašnjost same utvrde čini labirint. Posjet podzemnom gradu Kaymakli. Podzemni grad Kaymakli sadrži labirint tunela i soba urezanih osam nivoa duboko u zemlju. Špilje su ovdje velike i dobro osvijetljene, a tuneli nisu previše strmi. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

5. dan: Kapadokija - Konya

Doručak u hotelu. Polazak prema gradu Konyi. Usputna posjeta Güzelyurt-a, zanimljivo mjesto na brežuljku s kamenim kućama i pitoresknim uličicama. Na putu posjetit ćemo i dolinu Ihlara, omiljeno utočište bizantskih redovnika koji su izgradili crkve u podnožju visokih litica. U ovom danu obići ćemo i Sultan han, najveći karavan-saraj u Anatoliji, cestovno svratište za prihvaćanje i smještaj karavana. Ulazimo kroz divno urezani ulaz u zidu, na sredini otvorenog dvorišta nalazi se uzdignuti mescit (prostorija za molitvu) koji je okružen prostorijama za spavanje, objed i kuhanje. Sam grad Sultanhanı izgrađen je 1229. godine za vrijeme vladavine seldžučkog sultana Alaaddina Keykubad I. Nakon ovih usputnih razgledavanja stižemo u grad Konya. Grad zrači šarmom zbog spoja starog i novog, drevne džamije i tržnica u obliku labirinta nasuprot suvremenog dijela grada oko Alaaddin Hill parka, omiljenog mjesta studenata i mladih. Večera i noćenje u Konyi.

6. dan: Konya - Pamukkale

Doručak. Slijedi obilazak Konye, nekoć sjedište seldžučkog sultanata. Danas je glavni grad istoimene pokrajine Konye, po površini najveće provincije u Turskoj. Konya je jedno od najstarijih urbanih središta na svijetu. Sa svojim voćnjacima, vrtovima i spomenicima moderna Konya privlači sve veći broj posjetitelja.

Obilazak Muzeja Mevlana, koji je i Mauzolej Mevlana, poznatijeg kao Rumi. Rumi je perzijski pjesnik, islamski učenjak, teolog i sufijski mistik koji je djelovao u 13. stoljeću. Ovaj muzej je bivša kućica “vrtećih derviša” reda kojeg je osnovao Rumi, diо njihovog duhovnog ostvarivanja sastoji od plesa. Ovo je jedno od najvećih hodočasničkih centara u Turskoj. Muzej krasi kupola prekrivena tirkiznim pločicama, lijepi vrt, Vrata Derviša i dvorište s fontanom.

Nakon slobodnog vremena slijedi vožnja prema Pamukkale, u prijevodu Pamučni dvorac. Pamukkale je kompleks mineralnih izvora koji ima neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala. Na putu do Pamukkale posjetit ćemo grad Laodikeia, nekad uspješan trgovački grad poznat po svojoj crnoj vuni, bankarstvu i lijekovima. Navodno je neko vrijeme Ciceron živio tu. Po dolasku u Pamukkale, obilazimo i Hierapolis, drevno grčko-rimsko lječilište koje se nalazi povrh kompleksa satkano od ulica, hramova, kupališta i nekropola. Obilazak samih Pamukkale, bijelih slapova gdje izvire topla ljekovita voda. Ovisno o vremenskim prilikama možete se čak i okupati u bazenu ispunjenom toplom mineralno bogatom vodom i plivati među potopljenim stupovima velike antike. Uz tako jedinstvenu kombinaciju prirodnih čuda i čuda koja je stvorio čovjek, to je i jedna od najposjećenija atrakcija Turske. Prijava u naš hotel, večera i noćenje.

7. dan: Pamukkale - Izmir

Nakon doručka i odjave iz hotela krećemo prema Aphrodisiasu. Aphrodisias je antički grad koji je od 2017. godine na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. U gradu se nalaze impresivne skulpture i frizovi, mramorni reljefi, hram Afrodite, kazalište od bijelog mramora i 270 m dugačak stadion koji broji 30 000 mjesta. Nastavak putovanja prema Efezu (Ephesus) uz zaustavljanje kod kuće Djevice Marije. Ovu kuću, u blizini Efeza, mnogi muslimani i kršćani smatraju mjestom gdje je Djevica Marija živjela nakon Kristove muke i smrti.

Kao glavni grad rimske Male Azije, Efez je bio četvrti po veličini u Rimskom Carstvu.  Zbog velike struje trgovaca, hodočasnika i mornara Efez je odisao raznolikošću mediteranskog naroda. U Efezu ćemo razgledati velike spomenike iz vremena Rimskog Carstva, poput antičke metropole, ostataka velikog kazališta Odeona, Celsiusove knjižnice, rimske kupelji, Agore te ostataka Artemidinog hrama i bazilike apostola sv. Ivana. Hram Artemida, za vrijeme Rimskog Carstva bio je najveći na svijetu, danas spada u jedno od sedam čuda drevnog svijeta. Bazilika sagrađena u čast sv. Ivana sadrži njegovu grobnicu, smještena je nedaleko od kuće Djevice Marije. Posjeta brdu Uznesenja. Nastavak putovanja prema Izmiru. Večera i noćenje u Izmiru.

8. Dan: Izmir - Istanbul

Doručak u hotelu i odlazak u obilazak Izmira, trećeg najvećeg grad u Turskoj. Izmir je jedan od najstarijih gradova Sredozemlja s 5 000 godina starom povijesti. Izgrađen oko zaljeva Izmir, bio je važna egejska luka još od davnina, a i danas je izrazito razvijen i kultiviran. Izmir ima atraktivnih lokaliteta, uključujući jedan od najfascinantnijih turskih bazara, tržnicu Kemeralti. Ova tržnica, stara 500 godina, dom je trgovina, restorana, zanatskih radionica, džamija, kafića, čajnih vrtova i sinagoga. Poznata promenada uz koju se nalaze mnogi muzeji drago je mjesto opuštanja i druženja mještana, stoga uvijek vlada pozitivna i živahna atmosfera. Posjetit ćemo Rimsku agoru, ruševine javnog trga iz 4. stoljeća prije Krista, korintsku kolonadu i Faustinska vrata. Arheološki muzej ima finu zbirku lokalnih starina. Kolekcija muzeja ima nekoliko dragulja, uključujući brončani kip trkača pronađen u Egejskom moru. Odlazak za Istanbul. Po dolasku krstarenje brodom po Bosporu. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

9. dan: Istanbul

Cjelodnevno razgledavanja grada započinjemo s hipodromom, nekoć sportski i društveni centar Konstantinopolisa, i obilaskom Plave džamije, najveličanstvenije džamije u Istanbulu koja je ime dobila po brojnim ukrasima od plavog porculana na zidovima. Razgledavanje Aja Sofije, nekoć najveća crkva Bizantskog carstva koju je dao izgraditi Justinijan, u 15. stoljeću pretvorena je u džamiju, a 1935. godine u muzej. Alja Sofija danas je svjetski poznati muzej kojeg mnogi smatraju jednim od simbola Istanbula zbog nenadmašivog povijesnog značaja, iznimne ljepote i arhitektonske forme.

Slijedi posjet Topkapi saraj, palača u kojoj je u 16. stoljeću bio smješten harem, državna administracija i vojna uprava. Sultani su je napustili 1855. godine u korist nove Dolmabahce palače. Posjet raskošnim paviljonima palače, riznici ispunjenom draguljima i haremu dati će nam fascinantan pogled u njihov način života. Slobodno vrijeme za obilazak Grand Bazaara, zatvorena tržnica i najveći bazar na svijetu s više od 5.000 trgovina, gdje možete osjetiti čar kupovine zlata, tekstila, suvenira i dr. Slobodno do večere u hotelu. Noćenje.

10. dan: Istanbul - Zagreb

Nakon doručka odlazimo prema četvrti Eminönü gdje se nalazi jedna od najljepših džamija, Sulejmanija. Obilazak Sulejmanije koja je druga najveća džamija u Istanbulu, izgrađena je po nalogu Sulejmana Veličanstvenog, a svojom pozicijom u središtu grada dominira gradskom panoramom. Uz Plavu Džamiju, Sulejmanija je jedno od najvećih remek djela čuvenog arhitekta Mimara Sinana.

Posjetit ćemo tržnicu začina, popularno zvanu Egipatska tržnica koja odiše nevjerojatnim rasponom mirisa, začina i čajeva. Nakon egipatske tržnice odlazimo do Galata mosta, popularnog mosta koji spaja stari i novi dio grada s kojeg stanovnici Istanbula love ribu. Spoj lokalaca u svojim svakodnevnim aktivnostima s prekrasnim građevinama starog grada u pozadini daju jednu lijepu sliku veličanstvenog Istanbula. Preko mosta Galata prelazimo na drugu stranu gdje se nalazi kula Galata. Tu se nalazi najvažnija shopping ulica u Istanbulu, Istiklal Caddesi. Slobodno vrijeme za ručak, potom polazak prema Zračnoj luci Istanbul. Dolazak u Zagreb u večernjim satima.

Imate li pitanje?
Pošaljite upit
Rezerviraj svoje mjesto
Prijavi se za putovanje

Kontakt

Radnim danom
od 08:00 do 16:00 sati

Poštovani,
Zbog trenutne epidemiološke situacije i shodno preporukama, organizirali smo rad od kuće. Sve informacije možete dobiti pozivom na broj: +385 21 339 025 radnim danom (pon-pet) od 09-13h te putem mail adrese [email protected]

Imate li pitanje za nas?
Molimo unesite ime!
Molimo unesite važeću email adresu!
Molimo unesite poruku!
Opći podaci

OIB: 61505465280 | IBAN: HR0324070001100537264
OTP SWIFT: OTPVHR2X | ID kod: HR-AB-21-060354999