Turska

Grand Tour

Odredište
Turska
Termin
23.06. - 02.07. 2020.
Trajanje
10 dana
Cijena
10.900,00 kn

Kratki opis

Kompletno putovanje

Najkompletnije putovanje na tržištu! Na ovom putovanju ćemo posjetiti sve najatraktivnije i najvažnije turističke lokalitete Turske - Anadolija, Kapadocija, Pamukkale, Efes i Istanbul, uz naravno pregršt drugih mjesta i gradova. Uronit ćemo u potpunosti u srž turske duše, u srce carstva Osmanlija, susretat ćemo se sa tragovima Grka, Židova, Seldžuka, prvih kršćana, posjetiti Gospinu kuću, itd. Uistinu najkompletnije putovanje u Tursku!

Plan putovanja: Turska

1. dan: Zagreb – Istanbul - Gaziantep - Adiyaman

Sastanak u zračnoj luci Zagreb 2 sata prije polijetanja zrakoplova za Istanbul. Po dolasku u Istanbul, prelazak grupe na domaći terminal gdje će se grupa sresti sa našim lokalnim vodičem te nastavak leta za Gaziantep na liniji TK2226 u 17:10. Po slijetanju u 18:45, prijevoz do hotela u Adiyamanu. Večera i noćenje.

2. dan: Adiyaman – Nemrut - Adiyaman

Doručak i vožnja u posjet drevnom Kommagenu, sa obilaskom Perre. Današnji muzej Perre zapravo je sve što je ostalo od nekada bogatog grada Kommagena. Danas je, osim izvorišta iz rimskog doba i kratkog dijela zida, glavna atrakcija prostrani kompleks grobova i grobnica urezanih u brda iznad drevnog naselja.

Posjet planini Nemrut (2552m), 87 km od Adıyamana, dio je planinskog područja Bik, iznad doline rijeke Eufrat. To je mjesto ekstenzivnih ruševina grobnice Antiohosa I, kraljevine Kommagena (početak nove ere).

Ostaci skulptura, koje su nekoć ukrašavale sve tri, daju nekakvu predodžbu o veličini i veličanstvenosti Antiohove velelebne građevine. Kolosalne glave Apolona, Zeusa, Herkula i Antiohosa I te nekoliko grčkih i perzijskih bogova okružuju strukturu. Kompleks uključuje i pećinsku cisternu, kao i neke reljefe i ruševine stubova. 

Lokalitet je ponovno otkriven 1881.  Večera i noćenje u hotelu.

3. dan: Adiyaman - Kayseri

Rani doručak u hotelu i polazak prema Kayseri. Gradsko središte ovog turskog gradića, puno je iznenađenja. Poslijepodnevno šetanje kroz uske tržnice i razgledavanje spomenika Seldžuka i Osmanlija - sve ih je nazirala moćna planina Ercijes - zanimljiva je suprotnost istraživanju poznatijih vilinih dimnjaka na zapadu grada.

Posjet armenskoj crkvi Surp Krikor Lusavoriç iz 11. stoljeca jedna je od rijetkih armenskih crkava u Anatoliji. Njegov interijer s kupolama, upotpunjen razrušenim freskama i tri pozlaćena oltara, daje pogled na istaknutost Kayserijeve nekada žive armenske zajednice.

Posjet muzeju civilizacije Seldžuka. 

Zatim odlazimo na gradsku tvrđavu Kayseri, čiji su monumentalni crno-bazaltni zidovi prvi su put izgrađeni pod rimskim carem Gordijem III, a obnovio ih je bizantski car Justinijan 300 godina kasnije. Impozantna građevina koja se danas vidi uglavnom je djelo seleukidnog sultana Alaattina Keykubata iz 13. stoljeća.

Smještaj u hotelu. Večera i noćenja.

4. dan: Kapadokija - Goreme - Kaymakli

Doručak. Poslije doručka cjelodnevni obilazak “kolijevke kršćanstva”. U vrijeme velikih progona, tijekom II i III stoljeca, u stijenama Kapadokije utočište su pronašli Kršćani bježeci iz Palestine, a prije njih prva naselja nastala su 2000 godina p.n.e. Obilazak doline golubova, posjeta otvorenom muzeju Goreme, smještenog u istoimenoj dolini. Ova dolina poznata je po velikom broju pravoslavnih ranokršćanskih crkvi oslikanim freskama, isklesanih u mekim vulkanskim stijenama. Obilazak doline Zelve, jedne od najlepših točaka u Kapadokiji. Smještena je u uskoj dolini i u njoj se nalaze neke od najboljih primjeraka kuća i crkava u stijenama. Predstavljala je sigurno mjesto za skrivanje kršćana od rimskih i arapskih osvajača. Obilazak impozantne Pašabag doline. Potom posjeta crkvi djevice Marije.

Selo Mustafapaşa (ranije poznato kao Sinasos), koje se nalazi 6 km južno od Urgupa, jedno je od najljepših sela u Kapadokiji. U prošlom vijeku to je bilo središte Kapadokije, a bogati Osmanlije su ovde gradili svoje veličanstvene vile. Cijelo selo sastoji se od takvih vila i sve su izgrađene od četvrtastih kamenih blokova od sedre. Postoje prekrasne zidne slike i reljefni radovi unutar dvoraca. Mustafapaşa je također poznat po prekrasnim neoklasičnim pročeljima i okićenoj klesanoj kamenoj kući tih kuća. Na nekima je datum ili ime fino uklesano u ukrasni kamen u grčkim slovima; nešto što još uvijek ukazuje na uspješnu grčku pravoslavnu zajednicu bogatih trgovaca koji su se naselili u gradu krajem 18. i 19. stoljeća. 

Nastavak sa posjetom utvrdi Uchisar. Utvrda Uçhisar je kroz povijest bila mjesto utočište zbog svoje prirodne arhitekture, unutrašnjost same utvrde je labirint prolaza. Posjet podzemnom gradu Kaymakli. Podzemni grad Kaymaklı sadrži labirint tunela i soba urezanih osam nivoa duboko u zemlju, iako su samo četiri otvorene za javnost. Špilje su ovdje velike i dobro osvijetljene, a tuneli nisu previše strmi, što znači da je ovo jedna od boljih gradskih opcija za one koji su zabrinuti zbog klaustrofobije.

Povratak u hotel. Večera i noćenje.

5. dan: Kapadokija - Konya

Doručak u hotelu. Polazak prema Koniyi. Usputna posjeta Guzelyurt-u. zanimljivo mjesto na brežuljku, kamenih kuća, sa pitoresknim uličicama. 

Nastavak sa posjetom dolini Ihlara. 

Dolazak u Sultanhan, najveći karavansaraj u Anatoliji, Sultanhanı, izgrađen je 1229. godine, za vrijeme vladavine seldzučkog sultana Alaaddina Keykubad I. Ulazimo kroz divno urezani ulaz u zidu, na sredini otvorenog dvorišta nalazi se uzdignuti mescit (prostorija za molitvu) koja je okružena prostorijama za spavanje, ručavanje i kuhanje.

Večera i noćenje u Koniyi.

6. dan: Konya - Pamukkale

Doručak. Slijedi obilazak Konye, staroturske prestolnice, sjedište seldžučkog sultanata, glavnog grada istoimene Pokrajine Konye, po površini najveće provincije u Turskoj. Obilazak muzeja Mevlana, poznat kao i Zeleni mauzolej, originalnog sjedišta Mevlana, “vrtećih derviša” mistične Sufi grupe. Tu se nalazi grob i svetilište Mevlane (Rumija) i dan danas je važno mjesto hodočašća vjernika.

Nakon slobodnog vremena slijedi vožnja prema Pamukkale (”Pamučna tvrđava”), čudesan plato boje bijelog pamuka koji su stvorile naslage vode bogate kalcijem.

Usputna posjeta Laodikeji. Laodikeja je nekad bila uspješan trgovački grad koji je prostirao dva glavna trgovačka puta, poznata po svojoj crnoj vuni, bankarstvu i lijekovima. Ciceron je ovdje živio neko vrijeme. 

Obilazak Hierapolisa, drevnog lječilišta. Osnovan kao ljekovito središte oko 190. godine prije Krista Eumenes II iz Pergama, razvijao se i kod Rimljana i kod Bizanta, kada su velike židovske i pravoslavne kršćanske zajednice činile većinu stanovništva. Ponovni potresi donijeli su katastrofu, a Hierapolis je napokon napušten nakon potresa 1334. godine. Ovdje su ostaci crkve i grob apostola sv. Filipa, amfiteatar, groblje sa sarkofazima.

Obilazak samih Pamukkala, “bijelih slapova“, gdje izvire topla, ljekovita voda. Ovisno o vremenskim prilikama predviđa se i kupanje u termalnim bazenima. 

Prijava u naš hotel, večera i noćenje.

7. dan: Pamukkale - Izmir

Nakon doručka i odjave iz hotela, odlazimo prema Afrodisiasu, dodano na Unescov popis svjetske kulturne baštine 2017. godine. Tu se nalaze impresivne skulpture i frizovi, kao i mramorni reljefi, zatim hram Afrodite, kazalište od bijelog mramora i 270m dugačak stadion sa svojih 30.000 mjesta.

Nastavak putovanja prema Efesu uz zaustavljanje kod kuće Djevice Marije. Ovu kuću, u blizini Efesa u Turskoj, mnogi muslimani i kršćani smatraju mjestom gdje je Djevica Marija živjela nakon Kristove muke i smrti; mjestom gdje je ona, zajedno sa sv. Ivanom, izbjegla iz Jeruzalema. Mnogi vjeruju da je Efes mjesto Uzašašća ili Uspavanja; neki, međutim, vjeruju da se to dogodilo u Jeruzalemu u koji se, prema predajama, Marija vratila nedugo prije svoje smrti. Tokom mnogih godina, koje je proživjela u Efesu, posjetilo ju je nekoliko apostola, pored sv. Ivana za kojeg se kazuje da je zajedno s njom bio izbjegao u Efes.

Po dolasku obilazak Efesa - antičke metropole, ostataka velikog kazališta, Odeona, biblioteke, rimske kupelje, agore te ostataka jednog od sedam čuda starog vijeka – Artemidinog hrama i bazilike apostola Sv. Ivana. Bazilika sagrađena u čast sv. Ivana, koja sadrži njegovu grobnicu, smještena je nedaleko od Kuće, baš kao i drevna džamija koju nazivaju Džamijom Gospodina Isusa. Posjeta brdu uznesenja. Grotlo sedmoro spavača, u kojem se smatra da je sahranjeno sedam mladih legendarnih kršćana, koje je car Decius progonio 250. godine. Nastavak putovanja prema Izmiru. 

Večera i noćenje u Izmiru.

8. Dan: Izmir - Istanbul

Doručak u hotelu i odlazak u obilazak Izmira. Treći najveći grad u Turskoj ponosno je liberalan i duboko kultiviran. Podignut oko plavozelenog zaljeva Izmir, bio je važna egejska luka još od davnina, kada je to bio grčki grad Smyrna, a njegov primorski kordon (šetnica) izuzetno je živahan.

Bogata i fascinantna baština grada odražava činjenicu da je stoljećima bio dom Grka, Armena, Židova, Levantinaca i Turaka. Iako nije multikulturalna ovih dana, ona još uvijek posjeduje židovsku i levantinsku zajednicu, a tome svjedoči i njena jedinstvena i ukusna kuhinja.

Grad dom atraktivnih lokaliteta, uključujući jedan od najfascinantnijih turskih bazara, impresivan muzej povijesti i umjetnosti i lokalni životni stil koji je vrlo različit od ostatka Turske.

Posjet drevnoj agori Smirne iz kraja 4. stoljeća prije Krista, korintska kolonada i Faustina vrata, cisterne u podrumima dviju ostataka (bazilika) ...

Gradski muzej arheologije ima nekoliko dragulja u svojoj zbirci, uključujući brončani kip kasnoantičkog razdoblja trkača pronađen u Egejskom moru u blizini drevnog grada Kymea, u blizini Aliağe.

Odlazak za Istanbul.

Po dolasku krstarenje brodom po Bosporu. 

Smještaj u hotel. Večera i noćenje

9. dan: Istanbul

Cijelodnevno razgledavanja grada. 

Slijedi posjet hipodromu, te obilazak Plave džamije, najfotogeničnije građevina Istanbula. 

Razgledavanje Aja Sofije. U Istanbulu ima mnogo važnih spomenika, ali ova časna građevina - koju je naručio veliki bizantijski car Justinijan, posvećena crkvi 537. godine, Mehmet Osvajač je pretvorena u džamiju 1453. godine, a muzej Atatürk proglasio 1935. - nadmašuje ostatak zbog svog inovativnog arhitektonskog oblika, bogate povijesti, vjerske važnosti i izvanredne ljepote.

Posjet palači Topkapi. Topkapı je predmet živopisnijih priča od većine svjetskih muzeja zajedno. Libidinozni sultani, ambiciozni dvorjani, lijepe konkubine i spletkarski eunusi živjeli su i radili ovdje između 15. i 19. stoljeća kada je to bio sud Osmanskog carstva. Posjet raskošnim paviljonima palače, riznica ispunjenom draguljima i prostirući Harem daje fascinantan pogled u njihov život.

Slobodno vrijeme za obilazak velikog bazara.

Slobodno do večere u hotelu.

Noćenje.

10. dan: Istanbul - Zagreb

Nakon droučka, odlazimo prema četvrti Eminou, gdje se nalazi jedna od najljepših džamija - Sulejmanija. Posjetit ćemo tržnicu začina, popularno zvanu Egipatska tržnica. Preko mosta Galata prelazimo na drugu stranu, gdje se nalazi kula Galata, gdje ujedno počinje i najvažnija shopping ulica u Istanbulu - Istiklal Cadesi.

Slobobno vrijeme za ručak, te polazak prema zračnoj luci Istanbul. Polet zrakoplova Turkish Airlines za Zagreb, dolazak očekujemo u večernjim satima.

Imate li pitanje?
Pošaljite upit
Rezerviraj svoje mjesto
Prijavi se za putovanje

Kontakt

Radnim danom
od 08:00 do 16:00 sati

Imate li pitanje za nas?
Molimo unesite ime!
Molimo unesite važeću email adresu!
Molimo unesite poruku!
Opći podaci

OIB: 61505465280 | IBAN: HR0324070001100537264
OTP SWIFT: OTPVHR2X | ID kod: HR-AB-21-060354999