Putovanje u Egipat – de luxe!

Drevni Egipat je jedna od najzanimljivijih i najstarijih civilizacija na svijetu. Prijavite se za putovanje u Egipat i istražite s nama velike piramide u Gizi, jedino preživjelo drevno čudo, Asuansku branu, jedno od najvećih i najspektakularnijih dostignuća građevinarstva 20. stoljeća, Dolinu kraljeva, hramove Karnak i mnoge druge drevne znamenitosti!

       Odredište: Egipat ''deluxe kompletno putovanje''
    Termin: 9.-16.11.2019.
   Trajanje: 8 dana
Prijevoz: avionom

Detaljno o putovanju

Egipat – de luxe putovanje!

Agencija Magellan vodi vas na kompletno putovanje po Egiptu! Najviši nivo pomno odabranih hotela i broda na krstarenju Nilom! Unutarnji letovi Kairo – Aswan i Luxor – Kairo!

1. dan Zagreb – Kairo

Put u Egipat započinjemo sastankom putnika u zračnoj luci Zagreb u 7h. Upoznavanje s vodičem naše agencije, te prijava za let TK1054 za Istanbul (polazak zrakoplova u 09.10h, dolazak u Istanbul u 13.15h), predaja prtljage, sigurnosne i granične kontrole.

U Istanbulu imamo 6 sati slobodnog vremena, čekajući naš let za Kairo. Istanbulska zračna luka je toliko impresivna, sa nebrojenim mogućnostima za shopping, razgledavanje, gurmanske užitke, kave i sl, da ovih 6 sati naprosto proleti. Nastavak leta za Cairo TK694, na Turkish Airlines (polet zrakoplova u 19.10h, a dolazak u Kairo u 20.30h).

Po dolasku u Kairo, odlazimo u naš hotel, visokih 5*. Kasna večera. Noćenje.

2. dan Giza, Sakarija i Dahšur

Drugi dan putovanja u Egipat započinjemo doručkom a potom slijedi posjet piramidama na platou Gize.

Otkrit ćemo piramide Gize, Keopsova, Kefrenova i Mikerinosova i veliku sfingu na ovoj turi. Počet ćemo sa velikom Keopsovom piramidom i malom piramidom njegove majke, Heteferes. Zatim odlazimo na vidikovac, odakle ćemo izbliza gledati piramide odakle pucaju najljepši pogledi za fotografiranje. Vozit ćemo se prema poznatoj velikoj sfingi, te hramu faraona Kefrena.

Put po Egiptu nastavljamo u Sakariji, gdje se nalazi prva kraljevska nekropola egipatskih faraona. Posjetit ćemo stepenastu piramidu faraona Džosera, poznata ujedno i kao prva piramida, a osim toga u blizini se nalaze i grobnice visokih dužnosnika egipatskog kraljevstva.

Vozimo se južnije prema Dahšuru da bismo posjetili crvenu „polegnutu“ piramidu faraona Snefera.

Povratak u naš hotel, večera i noćenje.

3. dan Kairo – Aswan

Nakon doručka odlazimo prema zračnoj luci Kairo. Slijedi naš let prema Aswanu – drevnoj Nubiji. Po dolasku u Aswan, obilazimo veliku asuansku branu, tadašnje čudo gradnje. Nastavljamo prema arheološkom nalazištu nedovršenog obeliska, gdje ćemo ujedno i razumjeti kako su se obelisci radili.

Slijedi vožnja po Nilu u tradicionalnim brodicama koji se zovu felucca. Ova vožnja je nezaboravan spoj Nila i Sahare. Odlazimo na naš brod, visokih 5* koji će nam biti dom sljedeća 4 dana, smještaj u naše kabine. Početak našeg krstarenja Nilom. Večera. Noćenje.

4. dan krstarenje Nilom, Kom Ombo – Edfu

4. dan putovanja po Egiptu započinjemo doručkom na našem brodu, te slijedi plovidba prema hramu Kom Ombo. Posjetit ćemo hram Kom Ombo, kao i muzej krokodila.

Slijedi ručak na brodu, te plovidba prema Edfu. Po dolasku u Efdu, odlazimo u posjet najbolje očuvanom egipatskom hramu, posvećenom bogu Horusu.

U hram Edfu odlazimo kočijama. Na polasku i na povratku moći ćemo uživati u tipičnoj atmosferi jednog egipatskog grada, uključući i naravno suk (tržnicu). Povratak na naš brod, te plovidba prema gradu Esna.

Za vrijeme plovidbe, imat ćemo tematsku večeru (egipatska večera), kao i galabiya (tradicionalna egipatska odjeća). Party. Noćenje.

5. dan Luksor

Nakon doručka idemo u posjet drevnoj, legendarnoj Tebi, na zapadnoj obali rijeke Nil. Posjetit ćemo dolinu kraljeva, gdje su pokopani najveći egipatski faraoni u tajnosti. Nakon posjete grobnicama egipatskih faraona, odlazimo u jednu od najprepoznatljivih egipatskih kulisa – hram kraljice Hačepsut, najmoćnije vladarice starog svijeta. Memnonovi kolosi su također jedna od najprepoznatljivih slika u Egiptu, te ćemo ih i mi posjetiti. Povratak na naš brod. Večera. Noćenje.

6. dan Karnak – Kairo

Putovanje u Egipat - Karnak

Doručak, odjava iz našeg broda. Odlazimo u posjet hramovima Karnak, najvećem skupu hramova u starom Egiptu. Nakon posjete Karnaku odlazimo prema zračnoj luci Kairo. Po dolasku u Kairo slijedi smještaj u našem hotelu s visokih 5*.

7. dan Kairo

Nakon doručka odlazimo u otkrivanje Kaira. Ovaj nezaboravni dan započet ćemo sa posjetom egipatskom muzeju, koji se nalazi u samom srcu glavnog egipatskog grada.

U ovom jedinstvenom muzeju se nalazi preko 150.000 umjetnina koje pokrivaju sve aspekte drevne egipatske civilizacije na jednom mjestu. Uživat ćemo u organiziranom obilasku, vrhunac kojeg će biti upravo posjet blagu faraona dječaka – Tutankamuna, kojeg je 1922.godine u dolini kraljeva otkrio Howard Carter.

Nakon egipatskog muzeja odlazimo u Saladinovu Citadelu iz 12. stoljeća, sa vrlo bogatom i jedinstvenom prošlošću. Vrhunac posjeta Citadeli je svakako alabasterna džamija Muhameda Ali Paše, utemeljitelja modernog Egipta.

Pogledi koji se pružaju sa Citadele ostavljaju bez daha. Šlag na kraju, nijedan posjet Egiptu nije potpun bez posjete poznatoj tržnici Khan al Khalili, uz obavezno cjenkanje. Povratak u naš hotel. Večera. Noćenje.

8. dan Kairo – Zagreb

Za doručak ćemo dobiti lunch paket, te odlazimo u zračnu luku Kairo, na naš let TK691 za Istanbul (polazak zrakoplova u 09.35h, a dolazak u Istanbul u 13.05h), te nastavak za Zagreb na letu TK1055 u 18.55h. Dolazak u Zagreb je 19.05h.

Cijena uključuje

 • povratna zrakoplovna karta na relaciji Zagreb – Kairo – Zagreb (Turkish Airlines, presjedanje u Istanbulu) uz dozvoljenu prtljagu do 23kg,
 • unutranji let Kairo – Aswan i Luxor – Kairo,
 • zrakoplovne pristojbe,
 • 4 noćenja u Kairu u hotelu 5* na bazi polupansiona (doručak i večera),
 • 3 noćenja krstarenje Nilom na brodu 5* na bazi punog pansiona (doručak, ručak, večera),
 • prijevoz na svim destinacijama autobusom visoke turističke klase,
 • sve ulaznice predviđene programom,
 • pratitelja putovanja iz Hrvatske,
 • lokalnog vodiča/egiptologa na engleskom,
 • napojnice za naše lokalne davatelje usluga,
 • osiguranje od profesionalne odgovornosti,
 • jamčevina za turističke paket aranžmane.

Kategorizacija smještajnih jedinica je lokalna, i nisu nužno na istom nivou kao u Hrvatskoj. Međutim hoteli, kao i brod koje smo za vas predvidjeli na ovom putovanju su uistinu vrhunski.

 • Hotel Kairo: Conrad Cairo, Ramses Hilton hotel 5* ili sličan
 • Brod na krstarenju Nilom: M/S Semiramis, M/S Mojito 5* ili sličan – Smještaj u kabine na brodu: sve kabine su vanjske, raspoređene na 3 ili 4 nivoa, od koji je najniži nivo sa prozorom ali bez mogućnosti otvaranja prozora, no sve su kabine isto uređene i istog, vrlo visokog nivoa usluge.

Cijena ne uključuje

 • viza za Egipat,
 • osobni tršokovi,
 • putno osiguranje,
 • fakultativni izleti,
 • pića za vrijeme obroka,
 • dodatne ulaznice koje nisu uključene u programu.

Informativne cijene dodatnih ulaznica

 • U dolini kraljeva obilazimo 3 faraonske grobnice, no za neke se treba kupiti naovisna ulaznica (npr za grobnicu faraona Tutankamona)
 • Ulaz u Keopsovu piramidu 22 USD
 • Ulaz u Kefrenovu ili Mikerinosovu piramidu 6 USD
 • U egipatskom muzeju se može ući u kraljevsku dvoranu mumija 11 USD
 • Solarni muzej plovila u Gizi 6 USD
 • Snimanje kamerama (to se ne odnosi na fotografiranje): u dolini kraljeva cca 17 USD, u muzejima cca 3 USD
 • Mogućnost veznog leta iz Splita i Dubrovnika – molimo raspitajte se u agenciji za mogućnost, raspoloživost i cijene veznog leta iz Splita i Dubrovnika. Molimo uzmite u obzir da je ovo samo mogućnost, a stvarna raspoloživost i cijena ovisi o popunjenosti zrakoplova Croatia Airlines.

Viza za Egipat

Viza je potrebna Viza se ishodi samostalno na visa2egypt.gov.eg. Savjet je ishoditi vizu minimalno 7 dana prije početka putovanja, ishođenje vize košta 25USD, a putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju. Molimo isprintajte vizu.

Fakultativni izleti

prijave prilikom rezervacije, plaćanje na licu mjesta:

 • Izlet u Nubijsko selo brodovima i devama: 35eur
 • Sound and Light show u Gizi: 60 eur
 • Obilazak Luksora kočijama: 25 eur
 • Izlet u hram Philea (brodom i autobusom): 45 eur
 • Izlet u Abu Simbel: 100 eur
 • Izlet Hot air baloon: 100 eur

Svakako predlažemo da kupite međunarodno zdravstveno osiguranje, te da policu ponesete sa sobom na put.

Osiguranje prtljage se može kupiti samo ako kupujete i međunarodno zdravsteno osiguranje.

Osiguranje od rizika otkaza putovanja od strane putnika je izuzetno bitno osiguranje, jer ako budete opravdano spriječeni (bolest, smrtni slučaj, požar u domu, i sl) te ne možete ići na put, ako ste kupili osiguranje, dobivate uplaćene novce nazad. Ukoliko niste kupili osiguranje od rizika otkaza putovanja, a odustanete od putovanja, bilo opravdano ili neopravdano, primjenjuju su uvjeti otkaza od strane putnika iz općih uvjeta agencije. Agencija vam nudi ovaj paket osiguranja za 590,00kn.

Polica osiguranja (međunarodno zdravstveno osiguranje, osiguranje prtljage, osiguranje rizika otkaza putovanja) se mora uplatiti pri prijavi za putovanje.

Praktično o putovanju u Egipat

Novac

Službene valuta u Egiptu je egipatska funta, EGP. 1 EGP = cca 0.4 HRK, ili 10 EGP = cca 4 HRK 100 EGP = cca 5 EUR, ili 1 EUR = cca 20 EGP 100 EGP = cca 5.5 USD, ili 1 USD = cca 18 EGP Postoji i niža jedinica od funte – piastra.

Međutim, piastru je postalo nemoguće vidjeti, pa je nećemo niti pokušavati pretvoriti u EUR ili HRK. Ali barem sad znamo da postoji i niža jedinica od EGP – piastra.

Što ćete ponijeti sa sobom, EUR ili USD? Euri se svugdje u Egiptu prihvaćaju, mada iz nekog razloga Egipćani jednostavno više vole USD, te im zato i prvo dođe za izraziti se u dolarima, kad započinjemo pričati o novcima. No, sa eurima se sve postiže u Egiptu.

Voda

Voda u Egiptu nije pitka. Potrebno je kupovati flaširanu vodu. Pritom, ako ne kupujete u dućanu, nego na ulici ili uličnim kioscima, trebate obratiti pozornost na čep, dali je boca usitinu tvornički začepljena.

Lokalni „poduzetnici“ prodaju vodu iz slavine u boce koje izgledaju neistrošene. I kad već pričamo o vodi – led je voda!! Navečer kad se opustite uz koktel, nemojte tražiti da vam stavi led u koktel. Ne želimo želučane tegobe. Za vrijeme putovanja u Egipat treba nam izuzetno puno vode, i uvijek, ali baš uvijek morate imati bocu vodu sa sobom (i to veliku). Temperature u Egiptu su velike, na kraju krajeva, tu u Kairu započinje veličanstvena Sahara!

Zdravlje u Egiptu

U principu kad se nešto nekom desi u Egiptu, to bude bolest putnika (Diarrhea, proljev). I zapravo više-manje svatko dobije dijareu, međutim obično bude neprimjetna pa putnik ni ne shvati da ju je dobio. Nekad međutim zna biti intenzivna, i bolna, no brzo prolazna, u principu ne traje 2 dana. Ako vas tješi, dobra je stvar što ćete izgubiti 2 kg bez vježbanja u teretani. No šalu na stranu, ne želimo na putovanju u Egipat izgubiti dva dana u krevetu.

Da biste izbjegli dijareu (pored vode koju smo već spomenili) – nije preporučeno konzumirati ništa što se nemože oguliti ili skuhati. Dakle, jabuku možete jesti jer se oguli, naranču također, ali salatu? – Ne! Ako se već desi dijarea, crni ugljen svakako pomaže. I kako gubite puno tekućine za vrijeme dijaree, treba se konzumirati dosta tekućine.

Klima

U Egiptu gdje mi idemo, vlada subtropska, polupustinjska klima. Znači da su temperature izuzetno visoke, i zato biste svakako sa sobom trebali ponijeti kremu za sunčanje visokog faktora. Naime, osim što ćete trebati mazati ruke, lice i vrat – jedno popodne ćemo svakako imati vremena da se sunčamo na našem luksuznom brodu za vrijeme krstarenja Nilom. Kiše skoro pa i nema u Egiptu. Temperature su redovito iznad 30 stupnjeva, „feel like“ još viši, međutim kako je dosta suho, bude podnošljivo.

Kako se obući: kapa, sunčane naočale, lagana prozračna pamučna odjeća, te izuzetno udobna obuća. Cipele bi trebale biti dosta udobne jer jako puno vremena provodimo u obilascima. Odjeća bi trebala biti od prirodnih materijala, lagana. Uvijek predlažemo oblačiti se višeslojno za putovanja, no ovdje će vam vesta ili džemper trebati možda samo za avion. Egipat je konzervativna zemlja i trebamo poštovati osjećaje lokalnog stanovništva. Dok su stanovnici u turističkim mjestima naviknuti na turiste i malo oskudnije odijevanje, u Kairu bismo ipak trebali obratiti pozornost na malo skromnije odijevanje.

Što ponijeti sa sobom (check list)

Lijekovi: svatko bi trebao pripremiti za sebe svoju malu „apoteku“, koja bi svakako trebala sadržavati crni ugljen, teblete protiv bolova, flaster, i ono što vam i inače treba. Pritom bi trebalo obratiti pozornost da ukoliko se radi o večoj količini lijekova, a pogotovu jakih, analgetika, i sl, trebali biste imati pismenu potvrdu svog liječnika. Tako nalaže imigracijski zakon u Egiptu, kao uostalom i u večini drugih zemalja.

Fotografiranje: kod fotografiranja moramo obratiti pozornost da se u principu flash ne smije koristiti nigdje. Također je vrlo strogo zabranjeno fotografirati vladine, a pogotovu vojne i policijske objekte, kao i njihovo ljudstvo, granične prijelaze, i slične objekte za koje nam i zdrav razum nalaže da nema potrebe da ih snimamo.

Spomenuli smo već da je Egipat dosta konzervativna zemlja, te shodno tome nije poželjno slikavati ni ljude na ulici, a pogotovo ne žene. Ako ste osjetili da ste negdje s nekim prešli na malo viši nivo odnosa, tada je u redu slikati, ali svakako da pitate za dozvolu.

Cijenkanje: cijenkanje je integralni dio egipatske kulture u poslovanju. Od vas se očekuje da to prihvatite, i u principu bude izuzetno zabavno. Cijene koje vam se ponude na sukovima (arapske tržnice) su vrlo napuhane, i slobodno možete odmah tražiti 60% niže, a da se nađete na npr 40% nižoj cijeni od ponuđene? To autor piše samo okvirno, na vama je da se okušate. No ne bi bilo u redu tražiti 90% nižu cijenu. Želimo kao odgovorni turisti da podržavamo lokalno stanovništvo, te zato želimo da trgovci zarade. Ipak je na tržnicama, sve trgovina na sitno. Trgovci će vam ponuditi da uđete u njihov dućan, te vas ponuditi sa čajem, keksima i sl. Ne mislite valjda da je to samo zato jer ste im simpatični? Simpatični ste vi njima, to bez sumnje, ali nakon što ste sjeli malo s njima, proćaskali, popili sok, saznali o njihovoj obitelj, oni o vašoj, itd, ipak očekuju da nešto kupite.

Napojnice: napojnice su toliko urezane u svijest svih sudionika u turizmu u Egiptu, da nema uopće smisla zapadnjački način razmišljanja vezano za napojnicu. Dok je kod nas praksa da se da napojnica samo ako si zadovoljan s uslugom, ovdje to ne važi. Taj netko je se našao tu gdje je (kočija, brod, brodica, nosač kufera, otvori vam vrata,….) i očekuje napojnicu. No, dok 10 EGP nama stvarno ne znači mnogo (4kn), tih 10 EGP zaista ide jako jako daleko za jednog Egipćanina, koji može kupiti za cijelu obitelj taj dan npr kruh i tome slično. I da, trebat će vam puno sitnih apoena, te ih već kući pripremite.

Ako ćete davati u stranoj valuti, tu će dolar biti praktičniji, jer su novčanice od 1 apoena. Kako su euri u kovanicama, nemojte se začuditi ako vas neki Egipćanin pita ako mu možete promijeniti npr 10 kovanica eura, u novčanicu od 10 eur. I onda će je on moći zamijeniti u mjenjačnici. Upravo radi napojnica, kad nešto kupujemo u dućanu, volimo dati veću novčanicu pa da nam usitni, nego davati sitne apoene.

Mobiteli i internet: hrvatski mobiteli funkcioniraju bez ikakvog problema, no roaming nije povoljan. Raspitajte se kod svog operatera za pakete interneta i roaminga. Više-manje svi lokali u Egiptu imaju wi-fi.

Što kupiti tipičnog

Kupovina u Egiptu je doživljaj za sebe, i svaki grad ima svoj suk (tržnica), a veći gradovi imaju i više sukova.

Najpoznatiji suk u Egiptu je Khan al Khalili u Kairu, i tržnice će nam biti zasebna destinacija u programu putovanja. No osim toga, i Luksor i Aswan imaju vrlo atraktaivne sukove, i imat ćemo dovoljno vremena za obilaziti ih. Svatko će kupiti neki tipični egipatski suvenir, bilo da se radi o poznatom kipiću kraljice Nefertari, papirusu, posmrtnoj masci faraona Tutankamona, ili što već.

Međutim, Egipat je poznat po proizvodnji tkanina, te su pašmine, ženske marame, i sl. posvuda. Mi ćemo se potruditi odvesti vas u institut alabastera, parfema, papirusa i sl. tako da vidimo kako se proizvodi to što kupujemo. I naravno da ćemo onda imati priliku i kupovine.

Električna energija

Električni napon je 220V, isto kao i kod nas, te vam adapter ne treba.

Ljudi

Egipćani su izrazito srdačni ljudi, i zaista se trude pokazati to gostoprimstvo. Pritom naravno govorimo o običnim Egipćanima koje susrećete po gradovima i selima. Međutim oni koji rade u turizmu nisu ništa manje srdačni, zapravo skoro pa da vas zavode dok pričaju s vama. Motiv je naravno jasan, dobiti što bolju napojnicu. Ali i kod jednih i kod drugih ćete se osječati upravo polaskani sa srdačnošću i toplinom. Zaista nije neuobičajeno da vas stranac kojeg ste upoznali prije 10 minuta pozove kod sebe kući i cijeloj rodbini budete centar svijeta. I trgovac će vas vrlo srdačno pozivati u svoj dućan na ćaskanje, ali, opet s drugačijim motivom.

Hrana

U Egiptu je sveprisutan usitnjeni grah, začinjen na razne načine, i kao namaz se stavlja na aish (kruh u obliku male pite).

Koshari se također nalazi posvuda – riža i sitno tijesto kao za juhu, opet, uz raznorazne začine i dodatke (iznenađujuće ukusno).

Falafel, okruglice od slanutka sa dodacima.

Shwarma, meso, najčešće janjetina koju u Grčkoj zovu gyros a u Turskoj kebab, ali svakako ukusan. Poznati grill u Egiptu – kofta, nalikuje našim ćevapima, samo su veće i – na ražnjiću.

A babaganuš je namaz od patliđana, opet sa raznim dodacima, koje se serviraju skoro uvijek kao „meze“.

Religija

Egipćani su generalno vrlo religiozni, sunitske denominacije Islama.

Sigurnost

Bez obzira na medijske natpise, Egipat je sasvim siguran, i ništa manje siguran ili opasan od Pariza, Londona, New Yorka.

Stanovništo Egipta je svjesno koliko im je turizam važan, te se trude što bolje ugostiti svakog posjetitelja, i shodno tome paziti da se slika zemlje u svijetu ne narušava. Na sjeveru Sinaja je bilo prošlih godina sporadičnih i nepovezanih aktivnosti ekstremnijih elemenata društa, ali smo već naučili da bi se isto to moglo desiti bilo gdje u Europi, Americi itd. Ali to je bilo prošlih godina, a i Sinaj je daleko od utabanih turističkih staza Egipta.

Ekstremniji elementi društva su na sebe bili privukli pozornost s nekoliko napada na egipatske Kopte (kršćani). Kako se međutim nikad nezna, pomno pratimo naše ministarstvo vanjskih poslova, i slijedimo njihove upute. Osim generalne terorističe prijetnje mnogim zemljama na svijetu, Egipat je vrlo sigurna destinacija, gdje se pljačke, razbojstava, ubojstva i slično gotovo i ne događaju. Ovo je svakako povezano i sa islamskim učenjem, a Egipćani su poznati kao jako konzervativno društvo.

Cijena putovanja i načini plaćanja

Cijena aranžaman po osobi u dvokrevetnoj sobi: 12.100,00 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu/kabinu: 1.900,00 kn

Odbitak za treći ležaj u sobi/kabini: 150,00 kn

Popust za djecu do 12 godina u sobi sa dvije odrasle osobe: 1.800,00 kn

Djeca iznad 12 godina, kao i djeca do 12 godina u sobi s jednom odraslom osobom se računaju kao odrasli.

Rok za prijavu: do popunjenja mjesta – 30 putnika maksimalno.

Zainteresirani ste za ovo putovanje?

Prijavite se

Ime i prezime (obvezno)

Email (obvezno)

Broj mobitela/telefona (obvezno)

Grad (obvezno)
POŠALJITE UPIT

Ime i prezime (obvezno)

e-mail (obvezno)

Telefon/mobitel (obvezno)

Poruka