Kapadokija & Istanbul

Avionom iz Zagreba

Gradovi
Istanbul - Kayseri - Uçhisar - Paşabağ - Devrent - Derinkuyu
Termin
Termin nije definiran
Prijevoz
Avion

Plan putovanja: Kapadokija & Istanbul

1. dan: Zagreb – Kapadokija

Okupljanje u zračnoj luci "Franjo Tuđman" dva sata prije leta. Letimo za mjesto Kayseri s presjedanjem u Istanbulu. Dolazak u Kayseri u večernjim satima i prijevoz do smještaja. Noćenje.

2. dan: Srce Kapadokije

Doručak. Odlazak na izlet, srce Kapadokije koja je poznata po čudesnim kućama u pećinama stijena u kojima su se prvi kršćani skrivali i gradili svoje crkve. Kad bi se ime ove povijesno vrlo važne regije prevelo na hrvatski, značilo bi "zemlja prekrasnih konja". Stoljećima su se na ovom području miješali utjecaji Perzije, Aleksandra Velikog, rimskih vladara i ranih kršćana, dok je danas ova regija dio Turske i važna turistička destinacija. Krećemo prema velikom samostanskom kompleksu – "Muzej na otvorenom Gӧreme". U mnogim od ovih stijena nalaze se prekrasne bizantske freske sa scenama iz Starog i Novog zavjeta. Nastavljamo prema Čavušinu, starom slikovitom grčkom selu s autentičnim i napuštenim grčkim kućama. Slobodno vrijeme u gradu Avanos. Polazak prema Paşabağu – lokalitetu s neobičnim gljivastim formacijama! Nakon Paşabağa slijedi fascinantna dolina mašte: dolina Devrent, puna prirodnih oblika crvenog kamena. Povratak u smještaj. Slobodno poslijepodne. Noćenje.

3. dan: Jahanje konja – Vožnja quadovima ili safari džipovima

Nakon doručka, odlazak na dvosatnu turu na konjima. Na ovoj turi posjećujemo najljepše doline u Kapadokiji – Dolinu mačeva, dolinu Meskendir i Crvenu dolinu. Uživanej u bajkovitom pejzažu vulkanskih stjenovitih brežuljaka, prekrasnih vilinskih dimnjaka, crkava i prekrasnih pogleda na sve strane. Poslijepodne, odaberite jedan od dva atraktivna izleta. Džipovima posjećujemo Dolinu golubova koja se nalazi u gradu Uçhisar, s koje se pruža najljepši panoramski pogled na regiju. Ovaj je dio također prepoznatljiv po izrezbarenim golubovima, djelu starih stanovnika regije. Zahvaljujući prirodnoj ljepoti doline i njezinoj povijesti osjećat ćemo se kao u bajci! Posjećujemo i dolinu Gomeda. Uz zalazak sunca i čašu vina ugođaj će biti potpun! Izlet završavamo 30-ak minuta nakon zalaska sunca. Drugi fakultativni izlet prepun je adrenalina. Vozimo se quadovima kroz ovu čarobnu regiju! Ovaj će vas jedinstveni obilazak provesti kroz Göreme, dolinu Güllüdere, Dolinu Ljubavi i selo Vuavuşin. Tijekom putovanja pozdravljamo zalazak sunca, a zatim se vraćamo u smještaj. Noćenje.

4. dan: Let balonima i Ples Derviša

Doručak. Odlazak na let balonom iznad Kapadokije. Doživite čarobno jutro u Turskoj, leteći nad Kapadokijom uz izlazak sunca, diveći se prizorima pred vama! Ovo će mjesto zauvijek ostati u našim srcima. Osjećaj koji ćete osjetiti dok stotine drugih balona lete oko vas bit će nezamjenjiv. Slobodno vrijeme za individualne razglede/odmor/obrok. Navečer, odlazak na Ples derviša. Svjedočit ćemo tradicionalnom plesu u kojem derviši, padaju u trans, vrteći se i moleći za dobrotu i sreću. Povratak u smještaj i noćenje.

5. dan: Mistična tura - Istanbul

Doručak. Odjava iz hotela. Odlazak na izlet – Mistična tura. Dan posvećen istraživanju ljepota Kapadokije! Posjećujemo vidikovac u Göremeu (Göreme Panaroma), gdje uživamo u nevjerojatnim i jedinstvenim pogledima. Nastavljamo obilazak podzemnog grada Derinkuyu, najvećeg i najdubljeg podzemnog utvrđenog naselja. Posjećujemo katedralu Selime – najveći kameni samostan u regiji. Slobodno vrijeme za ručak. Nakon ručka pješačimo uz rijeku Melendiz u kanjonu Ihlara. Na kraju posjećumo Dolinu golubova koja se nalazi u Uçhisaru i otkuda se pruža jedan od najljepših panoramskih pogleda u ovom dijelu svijeta. 

Transfer do zračne luke. Dolazak u Istanbul. Smještaj u hotel. Noćenje.

6. dan: Istanbul

Doručak. Odlazak u cjelodnevno razgledavanje grada u pratnji lokalnog vodiča (uz nadoplatu).

Slijedi razgledavanje grada: Hipodrom, koji je nekoć bio sportski i društveni centar Konstantinopolisa, Plava džamija – džamija Sultana Ahmeta iz 17. st., najveličanstvenija džamija u Istanbulu, a ime je dobila po brojnim ukrasima od plavog porculana na zidovima, Aja Sofija – nekoć najveća crkva Bizantskog carstva, pretvorena u džamiju u 15.st.. Danas je svjetski poznati UNESCO zaštićeni muzej kojeg mnogi smatraju jednim od simbola Istanbula zbog nenadmašivog povijesnog značaja, te iznimne ljepote i arhitektonske forme, Topkapi saraj – palača u kojoj je u 16.stoljeću bio smješten harem, državna administracija i vojna uprava, s ukupno 3000 stanovnika. Sultani su je napustili 1855. godine u korist nove Dolmabahce palače, Cisterna bazilika – najveći i najljepši antički rezervoar pitke vode ispod Istanbula.

Navečer predlažemo zajednički odlazak na večeru u tradicionalni restoran sa zabavnim programom, trbušnim plesačicama i autohtonim plesom derviša (uz nadoplatu). Noćenje.

7. dan: Istanbul

Doručak. Obilazak preostalih najvećih gradskih znamenitosti javnim prijevozom i pješice. Obilazak Sulejmanije, druge najveće džamije u Istanbulu (izgrađena po nalogu Sulejmana Veličanstvenog), koja svojom idealnom pozicijom u središtu grada dominira gradskom panoramom. Uz Plavu Džamiju, Sulejmanija je svakako jedna od najljepših džamija na svijetu, pravi simbol Istanbula, te jedno od najvećih remek djela čuvenog arhitekta Mimara Sinana.

Nastavljamo šetnju prema Zlatnom Rogu, morskom tjesnacu koji razdvaja stari grad od novog Istanbula. Tijekom šetnje ćemo upoznati interesantnu gradsku četvrt, s mnoštvom uličica, tipičnim prodavaonicama turskih slatkiša, restoranima i mjestima gdje se može popiti prava turska kava ili čaj, a što će nam omogućiti da još bolje upoznamo Istanbul. Slijedi obilazak četvrti Eminönü i egipatske tržnice. Slobodno vrijeme za uživanje u ovom zaista posebnom bazaru, koji odiše nevjerojatnim rasponom mirisa, začina i čajeva.

Nakon egipatske tržnice odlazimo do Galata mosta, popularnog mosta koji spaja stari i novi dio grada s kojeg stanovnici Istanbula love ribu. Spoj lokalaca u svojim svakodnevnim aktivnostima s prekrasnim građevinama starog grada u pozadinu daju jednu potpuno sliku veličanstvenog Istanbula. Predlažemo fakultativni izlet – krstarenje Bosporom, morskim tjesnacem koji razdvaja Europu i Aziju. Plovidba tijekom koje možete uživati u pogledu na palače, tvrđave, romantična mjestašca bosporskog prolaza, brojne lokacije na kojima su snimane poznate turske serije i uživati u predivnoj večeri na brodu. Povratak u hotel. Noćenje.

8. dan: Istanbul - Zagreb

Doručak. Odjava iz hotela. Predlažemo odlazak u posjet Dolmabahce palači (uz nadoplatu) – posljednjoj rezidenciji turskih sultana iz 19. Stoljeća, sagrađenoj u rokoko stilu, koja će vas očarati. Predlažemo prolazak Marmara tunelom (jedan od najdubljih podmorskih željezničkih tunela na svijetu koji prolazi ispod bosporskog kanala) do azijske strane Istanbula. Odlazak do Grand Bazaara, zatvorenu tržnicu i najveći bazar na svijetu s više od 5.000 trgovina, gdje možete osjetiti čar kupovine zlata, tekstila, suvenira i dr. Ljubitelj cjenkanja ovdje će uistinu doći na svoje. Činjenica je da se na bazaaru jednostavno mora cjenkati i da prva cijena koju vam ponude nikada nije i konačna. Kako je poznato da su Turci već stoljećima jako dobri trgovci to je za njih posao, ali prvenstveno način života i zato tome pristupaju veoma strastveno. U dogovoreno vrijeme, transfer do zračne luke. Let za Zagreb. Dolazak u Zračnu luku Zagreb. Kraj putovanja.


Dodatne informacije

Putno osiguranje

Putnička agencija Magellan preporuča i nudi paket putnog osiguranja koje uključuje međunarodno zdravstveno osiguranje, osiguranje od otkaza, te osiguranje prtljage. Napominjemo da se osiguranje od otkaza putovanja mora ugovoriti najkasnije 72h od sklapanja ugovora za putovanje.

Molimo kontaktirati agenciju za cijene i detaljne informacije o paketima putnog osiguranja.

Fakultativno

Kapadokija:

Let balonom – 130 € 

Ples Derviša – 30 € 

Tura quadovima – 25 € 

Džip safari – 30 € 

Dvosatna tura konjima – 40 € 

Mistična tura – 40 €

Istanbul:

CITY TOUR: Paket ulaznica za sve navedeno u programu drugog dana, usluge lokalnog stručnog vođenja te prijevoz turističkim autobusom - 45 eur

Tradicionalna večera s zabavnim programom, trbušnim plesačicama i autohtonim plesom derviša - 50eur

Krstarenje brodom po Bosporu - 60 eur

Granične i vizne formalnosti

Potrebna važeća putovnica.

Obvezan paket putnog osiguranja za ulazak u Republiku Tursku.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, www.mvp.hr . Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji

Važne informacije

Minimalan broj putnika: 15

Rok prijave: Do 7 dana prije puta

Završno pismo dostavljamo e-mailom 48 sati prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom mjestu polaska i vremenu polaska, kontakt i ime pratitelja putovanja, ime hotela i sl.)

Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta. 

Fakultativni izleti će se održati ukoliko se skupi dovoljan broj zainteresiranih

Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa

Agencija putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja

Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda programa

Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću

Uvjeti otkaza putovanja su prema općim uvjetima agencije za otkaz putovanja

Kategorizacija smještajnih jedinica je lokalna i nisu nužno na istom nivou kao u Hrvatskoj, međutim hoteli koje smo za Vas predvidjeli na ovom putovanju su uistinu vrhunski.

Informacije za putovanje u Tursku

TEČAJ: 1 turska lira (TL, TRY) = 100 kuruša. Tečaj: 1,00 EUR = 9,52 TL (na dan 10.12.2020.)

SLUŽBENI JEZIK je turski, no pričaju se i kurdski, arapski, grčki i armenski

VREMENSKA RAZLIKA: +1 h

DRŽAVNA RELIGIJA je Islam. Ramazan (mjesec posta) u Islamu je sveto doba. Post počinje kod izlaska sunca, a završava s njegovim zalaskom. Ramazan je, kao i Sveta noć, svake godine u drugo vrijeme. Sukladno lokalnim propisima, određene kulturne znamenitosti mogu biti zatvorene te se i program putovanja mijenja.

UTIČNICE u Turskoj iste su kao u Hrvatskoj, tako da vam neće trebati adapter.

VRIJEME: Unutrašnjost zapadne Turske (Ankara, Kapadokija, Taškent) čini plato visine do 1500 m. Za to su područje karakteristični temperaturni ekstremi i tijekom noći i tijekom dana. Proljetne i jesenske dnevne temperature dižu se najviše do 20°C, ljetne do 30°C, a i više. Noćne su temperature često 15°C i više niže od dnevnih. Tijekom cijele godine padalina nema mnogo, a ljeti ih ima još i manje. Idealno razdoblje za putovanje je od ožujka do studenog.

TURSKA KUHINJA slovi kao jedna od raznolikijih i ukusnijih. Dakle putovanje je Turskom i krasno kulinarsko iskustvo. Svaki dan možete kušati kakav turski specijalitet, a oni se od regije do regije mijenjaju. Tu nisu samo svjetski poznati kebabi svih mogućih vrsta, već i niz slasnih povrtnih i mesnih te ribljih jela, širok izbor slastica i zanimljivih pića. Od pića je svakako najomiljeniji napitak od jogurta ajran koji za vrućih mjeseci olakšava putovanje i obvezan, uvijek prisutan turski čaj. Dovoljno je i svježeg voća i voćnih sokova. Turska je hrana vrlo sigurna i na putovanju se uvijek hranimo u provjerenim lokalnim ili ponekad turističkim restoranima. Preporučujemo da pijete vodu iz bočice. U restoranima je uobičajeno davati 10% napojnice, imajte na umu da se zahvaljujete usluzi. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.

ODJEĆA: Turska je muslimanska zemlja. Predlažemo da vaša garderoba uključuje odjeću koja pokriva ramena, dekolte i koljena (dugi i kratki rukavi, poluduge hlače, prozračne suknje...). Pripremite se na ljetno vrijeme, no nešto tople odjeće neće škoditi. Za ulazak u džamije žene moraju nositi marame za pokrivanje glave.

PLAĆANJE: Kreditnim karticama možete plaćati u trgovinama. Novac možete podizati na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, ponegdje MAESTRO). Za svaki slučaj preporučujemo manji iznos gotovine!

PLANIRANI TROŠKOVI: Za tekuću potrošnju (hrana, piće, manje kupnje) predviđa se potrošnja od 15 do 20 EUR dnevno. U gornji iznos nisu uključene preporučljive napojnice i doplate. Turska je cjenovno povoljna i nudi sve što si jedan turist ili avanturist želi - puna svjetski poznatih znamenitosti, blagi tradicionalni život isprepliće se sa suvremenom državom. 

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Pozivni broj iz Turske za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva. Pozivni broj iz Hrvatske za Tursku je 00 90 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva. Telefoni i internet su dostupni posvuda, mobiteli rade.

TAXI PRIJEVOZ: Ako trebate uzeti taksi, najbolje je odlučiti se za žute i dogovoriti fiksnu cijenu prije nego što stave brojilo i produže rutu.

CIJENKANJE: Pozovite se za svaki predmet koji želite kupiti i pogledajte nekoliko štandova prije nego što se odlučite za jednu, posebno na Grand Bazaar u Istanbulu. Naravno, kao što uvijek kažemo, pregovaranje unutar ravnoteže je osnova, bez pretvaranja da prodavač gubi novac.

BOLNIČKA SKRB: U svakom većem gradu postoje dobro opskrbljene privatne bolnice, u kojima troškove liječenja može pokriti dodatno osiguranje. Preporučujemo sklapanje dodatnog osiguranja, s asistencijom u inozemstvu, budući da troškovi liječenja u bolnici mogu dodatno narasti.

Najbolje vrijeme za putovanje u Tursku proljeće je i jesen, kada je vrijeme ugodnije i izbjegavate najtoplije i najhladnije mjesece. Imajte na umu da temperature u srpnju i kolovozu mogu prelaziti 40 stupnjeva, iako ako vaše putovanje uključuje plaže mediteranske obale, to bi također moglo biti dobro vrijeme.

Iako je u Turskoj službeni jezik turski, u hotelima i turističkim mjestima možete savršeno komunicirati na engleskom.


Često postavljena pitanja vezana uz aktualnu pandemiju

Rezervacija BEZ finacijskih rizika – COVID 19!

Za sve Vaše nove rezervacije za putovanja u organizaciji agencije Magellan moguća je besplatna promjena termina putovanja i promjena destinacije prije putovanja u slučaju nepredvidivih situacija izazvanih COVID -19 pandemijom. Vrijede slijedeća pravila:

Ukoliko je došlo do promjena u regulaciji prelaska granice u zemlju u koju putujete, uvođenjem samoizolacije ili obaveznih testiranja putovanje se može zamijeniti ili otkazati unutar 3 dana od datuma polaska.

Ukoliko nisu nastupile promjene važne za realizaciju putovanja, destinacija i termin se također mogu zamijeniti bez naknade, ali do 30 dana prije putovanja.

U slučaju da putovanje ne bude moguće realizirati zbog objektivnih okolnosti, vraćamo novac u potpunosti. Za sve ostale okolnosti vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Magellan.

Ako za putovanje piše da je garantirano, ide li se bez obzira na COVID situaciju?

Pojedini polazak se garantira kada to putovanje uplati određen broj putnika. Ukoliko postoje opravdani razlozi tj. nepovoljna           epidemiološka situacija na destinaciji putovanje se može odgoditi tj. prebaciti na drugi datum a putnicima se vraća      kompletan iznos ukoliko im alternativni datum polaska ne odgovara.          

Koje su epidemiološke mjere poduzete vezano za autobusna putovanja?

Sukladno preporukama HZJZ, molimo Vas da na putovanje ponesete maske te da ih nosite na licu za vrijeme vožnje. Na ulazu u   autobus, potrebno je dezinficirati ruke. Agencija će osigurati potrebne dezinficijense za ruke. Putnici koji su uplatili   jednokrevetnu sobu će imati prazno sjedalo na raspolaganju, u slučaju trokrevetne sobe osigurava se također jedno prazno sjedalo. U slučaju potrebe za dodatnom izolacijom putnici se mogu smjestiti na sjedala u zadnja 2 reda koja neće biti u prodaji.


Cijene i uvjeti

U cijenu je uključeno:

Izlet Srce Kapadokije, prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Istanbul s uključenim pristojbama, prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Istanbul – Kayseri s uključenim pristojbama, prijevoz od zračne luke do smještaja u Göremeu, prijevoz od smještaja do zračne luke u Kayseriju. prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Kayseri – Istanbul s uključenim pristojbama, prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Istanbul – Zagreb s uključenim pristojbama, 4 noćenja s doručkom u Göremeu, 2 noćenja s doručkom u Istanbulu, pratitelji putovanja iz Hrvatske, osiguranje od profesionalne odgovornosti, organizaciju putovanja, jamčevinu za turističke paket aranžmane i PDV.

U cijenu nije uključeno:

Boravišna pristojba u hotelu, skretanje s rute, osobni troškovi, sve što nije navedeno pod uključeno u cijenu

Načini plaćanja

Prilikom prijave potrebno je uplatiti 30% aranžmana. Ostatak se treba uplatiti 30 dana prije početka putovanja. Između početnih 30% i 30 dana prije početka putovanja možete uplaćivati shodno svojim željama i mogućnostima.

Mogućnost plaćanja svim većim kreditnim karticama na rate, molimo kontaktirajte agenciju za detaljnije informacije.

Cijene objavljene na web stranici agencije su cijene izražene sa obračunatim popustom od 5% za jednokratno plaćanje.

Za sva obročna plaćanja od 2-12 rata agencija obračunava manipulativne troškove u iznosu od 5%

Nadoplata za jednokrevetnu sobu

Molimo kontaktirajte agenciju za detaljnije informacije.

Popusti

Dijete do 12 godina na pomoćnom ležaju 

Odrasla osoba na pomoćnom ležaju - nema popusta

Imate li pitanje?
Pošaljite upit
Rezerviraj svoje mjesto
Prijavi se za putovanje

Kontakt

Radnim danom
od 08:00 do 16:00 sati

Poštovani,
Zbog trenutne epidemiološke situacije i shodno preporukama, organizirali smo rad od kuće. Sve informacije možete dobiti pozivom na broj: +385 21 339 025 radnim danom (pon-pet) od 09-13h te putem mail adrese magellan@magellan.hr

Imate li pitanje za nas?
Molimo unesite ime!
Molimo unesite važeću email adresu!
Molimo unesite poruku!
Opći podaci

OIB: 61505465280 | IBAN: HR0324070001100537264
OTP SWIFT: OTPVHR2X | ID kod: HR-AB-21-060354999